Gradina Zoologica Calarasi - ZOO PARC – Parcul Dumbrava

 

GRĂDINA ZOOLOGICĂ CĂLĂRAŞI
ZOO PARC – Parcul "Dumbrava"


 GRĂDINA ZOOLOGICĂ CĂLĂRAŞI
Adresa: Parc Dumbrava
Telefon: 0242 314152
Program: zilnic 9.00 – 17.00
Director / Custude: Ing. Cristian Tatavura

.

GRĂDINA ZOOLOGICĂ CĂLĂRAŞI
ZOO PARC – Parcul "Dumbrava"

Profil: Stiintele Naturii – Zoologie
Prezintă animale din fauna autohtonă şi străină
Se pot vedea o varietate de specii: animale, păsări, pești exotici, reptile exotice, serpi, crocodili etc.

Grădina Zoologică Călărași
Una dintre cele mai mari Grădini Zoologice din Romania, atât ca suprafață de teren pe care este amplasata, cât și ca număr de specii, dintre care cateva unice in tara.
Singura grădină zoologică din România care reproduce jaguarul, tigrul siberian şi struţul Emu, deţinând specii unicat, cum ar fi hipopotamul şi urşii de Alaska (grizzly).

Gradina ZOO din Călăraşi detine un numar impresionant de specii de animale, mamifere, pasari, pesti exotici, reptile exotice etc.

Se pot admira: lei, tigri siberieni, leoparzi, jaguari, hipopotam, porcusor pitic vietnamez, ursi de Alaska, Tibetan, maimute pavian cu mantie, cerbi (carpatin, lopatar), mufloni, lame, capre negre, ponei, ratoni, iepuri de Angora, veverite (Degu), porcuşori de Guineea, nutrii, chinchila, aricei albi; o mare varietate de pasari exotice, pelicani, lebede (alba, neagra), papagali (Nimfă, micul şi marele Alexander, petus ondulat, papagalii pitici), pauni, fazani (auriu, argintiu), găinuşe, bibilici, pupeze, raţe şi gâşte sălbatice, gâsca de Nil, berze, cocoşul de munte, pescăruşi pitici, struţi (emu, african, nandu), pasari rapitoare (vultur, uliul, bufnita), peşti exotici, decorativi, piranha; reptile exotice, şerpi, pitoni (de stâncă, Burma, Indian, Carpet), boa (Curcubeu), şarpele Regal, şopârle cu solzi, Iguana verde, crocodilul de Nil, broaşte ţestoase, tarantule s.a.
Recent, la Gradina ZOO au mai fost aduse câteva specii: Anaconda şi Varanii de Savană.

Istoric
A fost infiintata in 1980, la 1 iunie si si-a deschis porțile sub conducerea lui Gheorghe Tatavura care s-a înțeles cu conducerea județeană și a adus cateva specii de mamifere (sălbatice și domestice), precum și o colecție de păsări exotice ce-i aparțineau. În prezent, Grădina Zoologică este administrată de inginerul zootehnist Cristian Tatavura – directorul Grădinii ZOO, fiul celui care a pus bazele Grădinii Zoologice din Călăraşi (Gheorghe Tatavura).

Specii de animale unicat in Romania
Din anul 1990 la Grădina Zoologică din Călărași sunt găzduite animale unicat în Romania, lucru care s-a datorat schimburilor de animale între Grădina Zoologică din Călărași și alte astfel de locații din străinătate. În 10 ani s-au obținut peste 60 de exemplare de tigrii siberieni și jaguari. O parte din acești tigri au ajuns la „Circul Globus” unde au fost dresați și participă la spectacole.
Grădina Zoologică din Călăraşi se poate mândri cu faptul că în ultimii ani a reprodus peste 50 de tigrii siberieni, instituţia reprezentând un spaţiu ce asigură perpetuarea speciilor în captivitate – Pepiniera din Bărăgan: ,,Instituţia noastră reprezintă o adevărată pepinieră pentru grădinile din ţară. Tigrii siberieni de la Circul Globus sunt reproduşi la noi, lucru care ne face să fim foarte mândri“ - precizeaza Cristian Tatavura, directorul Grădinii Zoolgice Călărași.

Grădina ZOO din Călărași este o "exportatoare" pentru celelalte grădini zoologice din Romania. O pereche de animale unicat în țară îl formează urșii de Alaska (grizzly), ce au peste 1,2 tone greutate și care au făcut parte din colecția lui Nicolae Ceaușescu, după 1990 ajungând la Călărași.

„Aquaterrarium”
Cea mai nouă construcție în cadrul Grădinii Zoologice Călăraşi este „Aquaterrarium”, construcție realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Călăraşi, a domnului primar Nicolae Dragu. Acvariul însumează o colecție de animale acvatice: pești exotici, reptile exotice, șerpi, crocodili s.a.

Grădina ZOO Călăraşi - membră a Asociaţiei Europeane a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA)
În cadrul Conferinţei Naţionale a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România din octombrie 2009, desfasurata la Timisoara, la care a participat si directorul grădinii călărăşene, ing. Cristian Tatavura - Grădina Zoologică din Călăraşi a devenit membră a Asociaţiei Europeane a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA).
Scopul acestei întâlniri l-a reprezentat accederea grădinilor zoologice din România în Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA) - care se ocupă cu uniformizarea legislaţiei europene în domeniu.
„În cadrul conferinţei, Grădina Zoologică din Călăraşi a devenit membră a asociaţiei, însă nu cu drepturi depline. Trebuie să ne dezvoltăm, să urmăm planul impus de ei şi să aducem grădina la standarde europene”, a spus directorul Cristian Tatavura.
Reprezentanţii EAZA au pus la dispoziţia directorilor români informaţiile necesare pentru organizarea grădinilor pe care le au în administrare. Grădina Zoogică din Călăraşi deţine suficient spaţiu cât să ofere condiţii optime animalelor, un lucru foarte important pe care asociaţia europeană vrea să îl regăsească la toate grădinile din România.

În curand si „Grădină Botanică” în incinta Grădinii ZOO Călăraşi
În cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi - în luna decembrie 2009, consilierii locali au aprobat un Proiect de hotărâre prin care Primăria să cofinanţeze Proiectul „Grădină Botanică în incinta ZOO Călăraşi” cu 2,18 % din valoarea costurilor eligibile, în cadrul „Programului Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013”. Beneficiar al acestui proiect este Grădina Zoologică din Călăraşi, în „ograda” căreia se va construi Grădina Botanică. 

Contact:
GRĂDINA ZOOLOGICĂ CĂLĂRAŞI
Adresa: Parc Dumbrava
Telefon: 0242 314152
Program: zilnic  9.00 – 17.00
Director / Custude: Ing. Cristian Tatavura 

Taxă intrare:
- 3 lei - adulti
- 2 lei - copii

•  http://ghidulmuzeelor.cimec.ro  
•  http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=1675  

•  
http://ro.wikipedia.org/wiki/Călăraşi  
•  
http://georgia.sunphoto.ro/GRADINA_ZOOLOGICA_CALARASI
•  
http://www.turismland.ro/gradina-zoologica-calarasi/  
•  
http://www.primariacalarasi.ro  
   EAZA –
http://www.eaza.net  

SDC13351    SDC13364

SDC13327    SDC13345

SDC13293    SDC13292

SDC13290   

SDC13312    SDC13323

SDC13300    SDC13286

SDC13295    SDC13302


Bijuterii Deosebite

 Noutăţi - pe scurt
AFCN – Sesiunea de finantare III / 2016 pentru PROIECTE EDITORIALE / Termen limita: 25 mai 2016
Comunicat MINISTERUL CULTURII – Instructiune nr. 2 / 08.04.2016 privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare !
RAPORT DE EVALUARE a implementarii Legii nr. 544 / 2001, in anul 2015, la nivelul DJC
» Lista completă a noutătilor
Ultima actualizare: 24.05.2016
» Lista completă